Værktøjer
Kurser & forløb
4 måder at booste dit event med 4 sociale medier
Uanset hvilket arrangement du står foran; seminar, konference eller møde, stort, småt, internt eller eksternt, kan du bruge sociale medier til at booste det.
Af Annette Nielsen, Kommunikationsmedarbejder, AZENA.
Brug fx disse 4 sociale medier
Her er 4 måder, du kan bruge 4 velkendte sociale medier – som mange allerede har kendskab til og anvender – før, under og efter mødet. Dette kræver, at du også selv er til stede på disse medier.
1. Facebook, hvor du kan oprette dit arrangement som et event, og bruge det som platform til at kommunikere med deltagere og andre interessenter. Facebook er stadig en af de stærkeste platforme, når det kommer til nå folk med invitationer, da langt de fleste har en profil her.
2. Youtube kan du bruge til at dele videoer om og fra arrangementet. Dermed kan du både tiltrække opmærksomhed op til dit event, og bevare interessen efter det er afsluttet.
3. Instagram, hvor du kan knytte hashtags til dit arrangement, og dermed
bruge det som platform til at samle billeder og indtryk fra deltagere, som de selv og andre interessenter har adgang til.
Hashtag er ord markeret med # foran sig, hvilket gør det muligt at finde samtlige billeder med dette hashtag.
4. Twitter, hvor du ligeledes kan opfordre deltagerne til at anvende hashtags i forbindelse med deres tweets om arrangementet. Du kan også bruge Twitter til fx små afstemninger, hvor deltagerne giver deres mening til kende via tweets.
Spred men saml
Jo flere sociale medier du kommunikerer om dit arrangement på, des flere mennesker vil se det. Men det kan også blive for meget for potentielle og aktuelle deltagere, og andre interessenter, hvis de oplever, at det bliver uoverskueligt at finde rundt i.
Derfor kan det være en god idé at samle eventet på ét socialt medie, som fx Facebook, hvor de fleste i dag har en profil, og derfra henvise til relevant materiale om arrangementet på andre sociale platforme som fx Youtube, Instagram og Twitter.
Brug medierne sådan i forbindelse med dit møde
FØR
1) Udvikling og organisering
Her kan du bruge de sociale medier til at udvikle og skabe opmærksomhed omkring dit arrangement, og involvere deltagerne aktivt.
Du kan fx spørge ud i netværket, om der er nogen har gode ideer til arrangementets indhold, speakers, processer og deltagere, og måske har kontakt til personer, der er relevante at spørge. Har du et iøjnefaldende billede, der illustrerer dit arrangement, kan du på Instagram bruge det til at skabe opmærksomhed og bede om input derigennem.
Du kan også bruge de sociale medier til at involvere deltagerne aktivt før arrangementet fx på Facebook, hvor du kan oprette et særskilt event, og bruge det som platformen, hvorfra du kan kommunikere med dine deltagere. Fx kan du spørge til deres erfaringer eller specifikke interesser i forhold til arrangementets tema, eller du kan etablere fokusgrupper, som kan diskutere arrangementets indhold og fokus. Dermed styrker du også netværksdannelsen mellem deltagerne, hvilket igen både styrker deres fremmøde, ejerskab og udbytte.
2) Promovering
Når det kommer til promovering af dit event er sociale medier en fantastisk måde at nå mange mennesker. Her kan eksempelvis en videodelingstjeneste som Youtube bruges til at lave korte film, hvor der reklameres for eventet, diskuteres indhold eller præsenteres speakers og deltagere. Dette kan du linke til i invitationen på Facebook som en del af invitationen. På Facebook kan du også benytte dig af muligheden for at få deltagerne til selv at invitere flere til arrangementet ved at opfordre dem til at dele invitationen med deres ”venner”.
UNDER:
3) Involvering
Sociale medier kan bruges til at involvere aktivt deltagerne under mødet, specielt når der er brug for hurtige eksakte tilbagemeldinger fra mange deltagere fx om deres viden eller erfaringer med noget. Her kan Twitter bruges til afstemninger via de såkaldte mentions, hvor man via et hashtag, som knytter sig til arrangementet kan tælle eksempelvis ja og nej i kommentarerne.
OBS: Vær opmærksom på, at når du opfordrer deltagerne til at bruge deres egne devices fx smartphones, tablets osv. og sociale medier så åbnes der samtidig for masser af muligheder for distraktion, og det var jo fokus og koncentration ift. eventet, du gerne ville opnå!!
En anden mulighed er livestreaming, så man kan følge med i begivenhederne, selvom man ikke selv er tilstede. HUSK at de færreste gider at følge med live-online i længere tid af gangen, men at flere kan være interesserede i at se udvalgte sammendrag af udvalgte sekvenser af mødet. Tænk derfor over hvem du gerne vil have ser dine videoer /videoklip, og hvilket indhold der vil være relevant for dem.
EFTER:
4) Fasthold
Efter dit arrangement kan det være en fordel (både for dig selv og deltagerne) at bevare kontakten med deltagerne og følge op på arrangementet. Du kan fx lægge korte videoer op med hovedpointerne fra arrangementet på Facebook eller Youtube, hvor du også kan gøre det muligt for andre også at finde og se indholdet via ”tags”, som er konkrete søgeord du knytter til din video, og som gør det muligt at finde frem til denne ved at søge på disse ord. Husk dog at tilpas det du lægger ind på de sociale medier så det er lettilgængeligt og attraktivt,. Hellere lidt men godt end en masse, som ingen kommer til at bruge.
Find mere inspiration i artiklen fra JoinIn som giver flere idéer til brug af de sociale medier. http://velvetchainsaw.com/2014/04/04/four-blissfully-easy-ways-use-social-media-for-your-events-infographic/