Din neurokemiske vej til bedre mødeplanlægning

Effektive møder

Engagerende, effektive møder starter med grundig planlægning. Det har nogle lettere ved end andre, fordi deres hjerne naturligt er disponeret for planlægning med et begrænset energiforbrug. Andres hjerner derimod kan være rene energislugere, når det kommer til planlægning. Det kan der heldigvis gøres noget ved.

Når kollegaen har svært ved mødeplanlægning, så kan det være fordi hendes hjernes neurokemi gør, at hun bruger 100 gange mere energi på planlægning end ham, som har en naturlig hjerne dominans i den bagerste venstre del af hjernen. Hvis det er tilfældet, så er det måske derfor at hun gang på møder uforberedt op som mødeleder. Set i et energi-perspektiv kan det være det en god prioritering eller i hvert fald en naturlig prioritering, da vi som mennesker og biologiske væsener er ”kodet” til at spare på energien af hensyn til vores overlevelse.

Hvis det ikke er tilstrækkelig begrundelse for at lade møderne sejle i jeres organisation, kan du tilbyde din kollega hjælp til at planlægge møderne med metoder, som passer til hendes hjernes naturlige præferencer. På den måde kan hun gradvist ”ombygge” sin hjerne, så hun neurokemisk baner vejen for lettere og mindre energikrævende mødeplanlægning fremadrettet.

Det er en god investering for alle.

Det starter med forståelse og accept

Forståelse og accept af, hvad der foregår i din eller kollegaens hjerne, er første skridt til bedre mødeplanlægning.

Hvis du gerne vil forstå din hjernes neurokemi bedre, så kan du tage en test i bogen “Thriving in Mind” eller tage den mere formelle “Benziger Thinking Styles Assessment”.

Finder du her en neurokemisk undskyldning for din manglende lyst til mødeplanlægning, så får du samtidig et neurokemisk bud på hvordan du kan arbejde med det.

Hmmmmmm

Næste skridt er accept. Accept af at du har brug for at arbejde hårdere end andre.

Formår du også at acceptere det vilkår, er du klar til at finde nogle systemer og metoder til mødeplanlægning, der virker for dig. Også her kan du læne dig op af dine neurokemiske test svar.

Dine neurokemiske svar og metoder til mødeplanlægning

Fandt du dominans i:

  1. Forreste højre del af hjernen, så foretrækker du måske noget visuelt. Brug derfor fx post its og whiteboard til at planlægge og gennemføre mødet.
  2. Stærk forreste venstre del af hjernen, så er du sikkert vild med excel, som du derfor med fordel kan designe dit møde i. Måske du også vil have lyst til fx at styre tiden på mødet ved hjælp af din telefon, hvormed du kan ”tracke” jeres fremdrift i en numerisk måde.
  3. Bagerste højre del af hjernen, så kan du nok godt lide at se tid som et flow og rytme. Derfor kan du med fordel bruge lister og noter som gør det muligt for dig at justere mødeplanen under mødet, i stedet for at lade dig begrænse af rigide tidsangivelser.

Eksperimentér indtil du finder den form som passer dig bedst, gerne sammen med en kollega uanset vedkommendes neurokemiske præferencer. Find de grundlæggende metoder til mødeplanlægning finder I i MødeBoxen serien, som egner sig til alle hjerners præferencer.

Se også A way to plan if you are bad at planning.