Få det bedste netværksrum med kurver og udsigt

 

Lokalet, som I mødes i, kan stresse eller afstresse jer, og påvirke jeres immunforsvar. Så sørg for de rette rammer, når du gerne vil have deltagerne til at netværke. Se mere her

De fleste af os har oplevet hvor stærkt et rum kan påvirke os når vi træder ind i det, eller har været der noget tid.

Oplevelsen af et lokale er naturligvis individuel og påvirket af ens egen tilstand inden man trådte ind.

Men nu har forskere påvist at der er nogle generelle forhold ved rum, som påvirker de fleste af os, som stresser eller afstresser, og påvirker vores immunforsvar.

Hvor meget et rum kan stresse kan måles i vores udskillelse af stresshormonet Kortisol, som 98% af kroppens celler er følsomme overfor. Kortisol aktiverer kroppens beredskab og forsvarsmekanisme, men kan hæmme immunforsvar og hukommelse, hvis der er for meget over længere tid.

Forhold som kan stresse eller afstresse er naturligvis vigtigere jo mere der er på spil fx ifm. syge mennesker på hospitaler, men også i vores netværksmøderum er de værd at give opmærksomhed. Også selvom du ikke har ambitioner om at begynde at måle Kortisol på dine netværksdeltagere….

Sørg for udsigt og runde former til jeres netværksmøde

Udover lys, luft og en behagelig temperatur er det vigtigt med dagslys og udsigt. Og så har runde former (og her taler vi ikke om deltagerne) fx runde borde og kuppellofter vist sig at virke godt.

Test det engang: Luk øjnene og forstil dig to rum til dit netværksmøde:

1) Et lokale uden vinduer ud til det fri med firkantede borde

2) Et lokale med vinduer ud til det fri med runde borde

Hvilket et vælger du? Ja den var let. Men husk at tjekke dit lokale i god tid inden netværksmødet. Spørg ind og bed gerne om fotos.

Hvad har runde former, med kultur og netværk at gøre?

Hvor meget det der med de runde former er kulturelt bestemt, er endnu ikke undersøgt. Men der kommer nok snart kommer et bud fra det internationale neurovidenskabelige netværk som bl.a. beskæftiger sig med sammenhængen mellem arkitektur og stress ud fra devisen: Nøglen til god arkitektur findes i studiet af kroppen.

Læs mere, også om Lars Brorson Fich der efter 24 år som arkitekt på en tegnestue blev forsker og har skrevet ph.d.-afhandlingen:

”Bidrag til udvikling af en neuroaffektiv tilgang til helende arkitektur” i artiklen:

”Et rum er ikke fire vægge” i Politiken, søndag den 7. Dec., i sektionen Mode Kultur, forsiden.

netværksråd

Se også: 10 netværksråd