Microlæring – fremtidens mundrette bidder af læring, når du vil

Online Underviser - Din læring Dit netværk

De fleste vil gerne lære noget nyt, men flere og flere oplever lange kurser og træningssessioner og tunge bøger og manualer som kedelige og forældede.

Derfor vælger flere af os mikrolæring, hvor vi lærer i små lærings-ryk, som kan være organiserede/designede (som en del af et formelt læringsforløb) eller tilfældige (jeg “falder over” en interessant tekstbid eller video).

Det geniale ved de korte lærings-ryk med mundrette bidder af læring er, at de er fokuserede og overskuelige OG at vi kan engagere os i dem, når vi vil.

Vi vil have kontrol over, hvordan og hvornår vi lærer, og her er teknologien en stor hjælp.

Men hvad er microlearning egentlig for noget?

Mikrolæringsprocesser sker, når vi interagerer med mikroindhold i fx designede medier som e-læring, på weblogs eller lignende.

Mikrolæringsprocesser kan vare få sekunder (fx i mobil læring) op til 15 minutter eller mere. Hvor lang tid afhænger af læringsopgave. Skal der fx besvares et spørgsmål, huskes noget man har læst eller findes en nødvendig ressource.

Microlæring kan forstås som en proces af efterfølgende, “korte” læringsaktiviteter, dvs. læring gennem interaktion med mikroindhold i små tidsrammer.

Eksempler på mikrolæringsaktiviteter

·       Læse en del af en tekst, e-mail eller sms
·       Lytte til en (kort) podcast eller se et (kort) video-klip
·       Huske et ord, definition eller formel
·       Sortering nogle elementer i en speciel rækkefølge
·       Vælge et svar på et spørgsmål
·       Besvare spørgsmål i quiz
·       Lege med mikro-spil

Lyder det velkendt, som noget du allerede gør selv i det små? Ja, det gør det sikkert, for det er en naturlig måde at lære på.

Lyder det uoverskueligt at komme i gang med som kursusudbyder eller underviser? Det behøver det ikke at være, hvis du starter i det små.

Læs evt. mere her og her