Værktøjer
Kurser & forløb
På Novo Nordisk har man udviklet nye metoder til videndelingsmøder

“Masser af undersøgelser viser, at de fleste mennesker er i stand til at lytte koncentreret i maksimalt 12 minutter ad gangen” skriver Thomas Brunstrøm i artiklen Sådan holder du bedre møder i Lederne. Herunder følger et udklip fra artiklen:
Man husker typisk kun det, der virker relevant her og nu. Og der er en verden til forskel på at høre noget og kunne huske det og så til at kunne omsætte sin viden til praksis.
Men der er virksomheder, der er begyndt at arbejde målrettet med effektivisering af møder. En af dem er Novo Nordisk.
Blandt andet har virksomheden i samarbejde med Lundbeck, konsulentfirmaet AZENA og Experimentarium udviklet nye metoder til vidensdelingsmøder.
Information er jo bare død viden
” Vidensdeling er faktisk noget af det sværeste overhovedet. Man tror, man har præsenteret alt, men alligevel kan folk ikke huske det bagefter eller sætte det ind i en sammenhæng, de kan bruge til noget. Information er jo bare død viden og bliver først brugbar viden, når det kommer i spil og bliver brugt aktivt,” siger Charlotte Winther, der er ansvarlig for dokumenthåndtering i Novo Nordisk – og bestyrelsesmedlem i Viden Danmark.
Effektiv videndeling – metoderne er enkle
” Derfor er det slut med, at nogen holder enetale i en time eller tæsker igennem 100 Powerpoints, inden nogen kommer til orde. Vi har arbejdet meget med aktiverende og engagerende møder. Det er egentlig meget lavpraktisk. Der skal helst ikke gå mere end 5-7 minutter, før man bliver aktiveret på den ene eller den anden måde.” Aktiveringen kan være at blive splittet op i mindre grupper, bruge tegninger, bygge en model, ” stemme med fødderne” eller meget andet.
Det kræver mere forberedelse
“Det kræver mere forberedelse end klassisk envejskommunikation, men til gengæld er det vores opfattelse, at det giver bedre møder, hvor folk føler, at de får noget med hjem,” siger Charlotte Winther.
Derudover har hele Novo Nordisk haftfokus på unødvendige møder, fortæller Charlotte Winther: ” Vi har indført mødefri zoner, så man for eksempel ikke kan booke møder med lederne i produktionen mellem kl. 8 og 12, for der skal de stå til rådighed for deres medarbejdere.
Sig nej til møder
Det er heller ikke spor ualmindeligt for mig at sige nej til møder, så langt de fleste af de møder, jeg går til, giver faktisk rigtig god mening.”
De nye metoder til videndelingsmøder, som Novo Nordisk nævner ovenfor, kan du selv lære at bruge se nedenfor

Se også: Bedre videndeling på mødet