Utraditionelle videndelings metoder – Tænk nyt & husk bedre

Utraditionelle videndelings metoder – Tænk nyt & husk bedre

At en vellignende plastik hundelort også kan give positive associationer, havde jeg ikke lige forestillet mig!

Men jeg blev klogere, da jeg afprøvede nogle af metoderne i VidendelingsKassen sammen med Dong Energy, Siemens, Mærsk Olie og Gas, KMD, Novozymes og flere andre videnstunge virksomheder.

Plastik hundelorten gav pote

Specielt ”Brug metaforer & genstande” med udgangspunkt i plastik hundelorten gav pote, kan man vist roligt sige. For der var nærmest ingen ende på de fantasifulde associationer, da deltagerne med lorten som udgangspunkt fortalte om deres videndelingsmøder. Og spektret var bredt: I den ene ende lød associationerne på ”gødning”, ”genbrug”, og ”tilgængeliggørelse af næringsstoffer”. I den anden ende af spektret lød associationerne på ”tørre, udflydende/konsistensløse, stærk lugtende eller hængende i tøjet”. Godt vi ikke skulle til frokost lige efter…!

Stærke metaforer giver stærke minder

Selvom øvelsen gav anledning til meget latter og vidtløftig snak, var det vi talte om, alvor.

Lorten som metafor fik deltagerne til at tænke nyt om deres videndelingsmøder – og jeg er sikker på, billederne var så stærke, at de kommer til at være længe i deltagernes bevidsthed. Den valgte genstand – lorten – var lidt provokerende for nogle af deltagerne, mens de fleste så den som en anledning til at tænke ud af boksen.

Vi talte også om, at man altid skal udvælg sin genstand med omhu! Den skal åbne for nye vinkler, gerne med humor, den må ikke skabe modstand hos deltagerne! Man kan derfor fx vælge mere ”neutrale” genstande som en stor bred elastik, en tøj-abe, blomst eller en svamp.

Mere effektivt og mere forberedelse

På spørgsmålet om hvorvidt den slags videndelingsaktiviteter også virker i naturfagligt baserede virksomheder, er svaret et klart JA. Det har erfaringerne med VidendelingsKassen i Novo Nordisk og Lundbeck vist med al tydelighed:

Den måde vi nu deler viden på er langt mere effektiv, og udbyttet er langt større for både mødedeltagere og mødeejere. Derfor skal vi nu i gang med at se på de mange videndelingsmøder, som stadig fungerer som orienteringsmøder. Vi skal have mødelederne med på, at den ”mer-tid”, det tager at forberede et godt videndelingsmøde, er godt givet ud!

Novo Nordisk, Charlotte Winther, Director of document management

Vi har halveret antallet af vores tilbagevendende afdelingsmøder, fordi vi har ændret de traditionelle informationsmøder til en ny type videndelingsmøder. Den nye type møde kræver langt mere forberedelse hos mødelederen, men det betyder også, at alle mødedeltagere får dobbelt så meget udbytte af mødet

Mette Bryder, Afdelingsleder, Lundbeck

Så spring ud i det. Start i det små med et par lette aktiviteter. Men start altid med at afklare formålet med jeres videndeling: Hvem er det egentlig der skal dele viden med hjem?